Szobabicikli, szobakerékpárSzobabicikli, szobakerékpár

Ha fitneszgép, akkor szobabicikli. A biciklizés a kikapcsolódásnak és az egészség megőrzésének az egyik leghatékonyabb módja. Normál utcai változatától, a kerékpártól eltérően a szobabiciklinek számos olyan előnye van, ami a testedzés, a fizikai erőnlét javítása szempontjából fontos. Szobabicikli, szobakerékpár – kinek ajánljuk? A szobakerékpározás számtalan előnye közül az egyik legfontosabb, hogy otthon, megszokott körülmények között, időjárástól függetlenül bármikor hódolhatsz ennek a sportnak. Nem kell edzőterembe járni, alkalmazkodni nyitva tartáshoz, szabad időpontokhoz. S ami a pénztárcád szempontjából sem mellékes: nem kell bérletet, napijegyet vásárolnod. A saját szobakerékpár előnye, hogy te szabod meg az edzés kezdésének idejét, időtartamát, a tempót, fokozatot. A kerékpározás megdolgoztatja a lábizmaidat, de ugyanakkor kíméli az ízületeidet és ínszalagjaidat. Ezért edzés közben könnyen elkerülhető az izomláz vagy a sérülés. Sőt, a szobakerékpárok újabb, kényelmesebb típusait azok is használhatják, akik hát vagy derékfájástól szenvednek. A szobabicikli a „legösztönzőbb” fitneszgépek közé tartozik. Hazatérve ott áll előtted a szobádban, s nem engedi, hogy elfeledkezz a napi edzésről. Így elkerülheted a testedzés legnagyobb ellenségét, az unalomból, megszokásból eredő eltunyulást. Az otthoni körülmények kényelmessé, a tv, hifi pedig hangulatossá teheti az edzésedet.

Szobabicikli, szobakerékpár típusok

A szobakerékpároknak három fő típusát különböztethetjük meg:

Hagyományos szobakerékpár

Amikor szobabicikliről beszélünk, mindenkinek először a hagyományos, ülő szobakerékpár jut az eszébe. Nem véletlenül, hiszen ez a legelterjedtebb és a legismertebb típus. Közkedveltsége is érthető, hiszen ugyanazt az élményt nyújtja, mint egy hagyományos kerékpár. Ez a típus azoknak ajánlott, akik a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt sem akarnak lemondani a kerékpározás öröméről vagy a rendszeres napi testedzésről. Hasonlóan a normál kerékpározáshoz, itt is elsősorban a lábizmokat dolgoztathatjuk meg. A hagyományos szobakerékpár célcsoportjába az egészséges ízületekkel és átlagos testfelépítéssel, fizikai adottságokkal rendelkező személyek tartoznak.

Háttámlás szobakerékpár

A hagyományos szobabicikli továbbfejlesztett változata a háttámlás szobakerékpár. Felépítését tekintve hasonló az alaptípushoz, lényeges különbség azonban az, hogy ezen a kerékpáron az ülésen kialakított háttámla olyan érzést nyújt, ami a székben vagy kényelmes fotelben üléssel hasonlítható össze. Kisebb szerepet kap a támaszkodás, nem előre nyújtott testhelyzetben, hanem hátra dőlve tekerhetünk. Ez a megoldás jelentős mértékben kíméli a hátgerincet, így azok is használhatják, akik egy hagyományos kerékpáron a fájó hátuk, vagy az átlagosnál nagyobb testsúlyuk miatt egyébként nem tehetnék meg.

Spinning szobakerékpár

A szobakerékpárok legújabb, a másik két típustól több tekintetben eltérő változata a spinning kerékpár. Az első lényeges különbség a bicikli felépítésében figyelhető meg. A spinnig kerékpár esetében a testedzés a hagyományos biciklizéstől eltérően inkább versenybiciklizésre hasonlít. Az edzést végző személy előre dőlve szinte ráfekszik a kerékpár kormányára. Természetesen ez nem zárja ki az álló vagy normál ülő testhelyzetben végzett edzést sem. Ugyancsak jellemző különbség, hogy a spinnig kerékpározásnál „kötelező” a zene. Nem véletlen, hogy ezekkel a kerékpárokkal elsősorban edzőtermekben találkozhatunk, ahol a csoportos testedzés egyik leghasznosabb eszköze. Hasonlóan magas fokú hatékonysággal használható azonban odahaza is. A masszívabb felépítés lehetővé teszi az egész testet megmozgató intenzívebb edzésmozdulatokat.

Szobabicikli vásárlás

Néhány jó tanács azzal kapcsolatban, mire kell odafigyelned, amikor szobakerékpár vásárlására adod a fejed. A kerékpár felépítésének és műszaki jellemzőinek megismeréséhez nem kell technikai zsenivé válnod, néhány jellemzővel azonban nem árt tisztában lenned. A szobakerékpárok egyik legfontosabb alkatrésze a fékrendszer. Ennek két fő típusa van: a mágnes fékes és az elektronikus. Mindkét típus hozzáférhető az üzletekben, kedvezőbb fizikai adottságai miatt azonban mindenképpen a második típust javasoljuk, mely a kényelmesebb megállást biztosítja. Az elektronikus kerékpároknál ugyancsak kiemelkedő szempont a programvezérlés színvonala.

  • Ügyelj a minőségre! A fitneszgépek vásárlásánál érzékeny szempont az ár, a szobabicikli azonban nem tartozik a legdrágább gépek közé.
  • Az üzletekben, webshopokban különböző árkategóriájú bicikliket vehetsz, de nem érdemes túl olcsó kerékpárra pénzt áldozni, mert az alacsony ár rendszerint alacsony minőséggel is párosul.
  • Az egyszerűbb, hétköznapibb technikai jellemzők közül fontos a kerékpár mérete, terhelhetősége, állíthatósága, biztonsága.
  • A közhiedelemtől eltérően a szobabicikli viszonylag kis helyen elfér. Alaposan tájékozódj azonban arról, hogy valóban elfér-e a lakásban számára elkülönített helyen, elbír-e téged, milyen fokozatokat lehet állítani rajta stb.
  • Ezekre feltétlenül figyelj oda, akárcsak a különböző kijelzők tulajdonságaira és szolgáltatásaira.
  • Érdemes vásárlás előtt megérdeklődni, hogy milyen információkat közölnek a mérőműszerek, esetleg mivel egészíthetők még ki.

Hol érdemes vásárolni?

LangSport – szobakerékpárok >>>
Fitneszszaküzlet – szobabiciklik >>>
InSPORTline – szobakerékpárok >>>
LiveActive – szobakerékpárok >>>
TACTICsport – szobabiciklik >>>

Hirdetés