KondigépKondigép

Az edzőtermek elengedhetetlen felszerelését jelentik a kondigépek, vagy „hivatalosabb” nevükön a multifunkciós edzőgépek. Ezek nemcsak méretükkel, hanem a rajtuk végezhető feladatok számával is kiemelkednek a fitneszgépek mezőnyéből. Népszerűségük nem véletlen, hiszen egy helyen, egy gépnek a használatával a test bármely pontja megmozgatható, s helyváltoztatás, eszközváltás nélkül érhetjük el a kívánt célokat. A kondigép azonban nemcsak az edzőtermek kiváltsága: ma már te is beszerezheted és felállíthatod otthonodban, így ismerős környezetben, kényelemesen hódolhatsz a testedzés szenvedélyének.

Kondigép – kinek ajánljuk?

A multifunkciós edzőgépek az elvégezhető gyakorlatok széles palettájának köszönhetően kielégítik a vásárló bármely igényét. Felhasználhatók az egyszerű, egészséges, közérzetjavító testmozgásra, és a gyors, hatékony fogyásra. A sportos testalkat kialakítása mellett azonban alkalmasak a komoly izomnövekedést eredményező munka elvégzésére is.
A saját, otthoni kondigép számos előnyt nyújt az edzőtermek gépeivel szemben:

  • időt és pénzt takarítasz meg,
  • saját tempódban edzel,
  • nem kell a melletted gyúrók izzadtságszagát elviselni,
  • folyamatosan át- vagy visszaállítani a gép beállításait, amit az előtted edző(k) elállítottak,
  • súlyokat pakolni és még hosszasan sorolhatnánk.

Kondigép típusok

A kondigépek rendszerint egy padból és a padhoz integrált súlyokból épülnek fel. A súlyok segítségével a főbb izomcsoportok mozgathatók meg a felsőtesten és a lábon. A kondigépek szerkezeti felépítése meghatározza a súlyok mozgásának irányát, ennek megfelelően az izmok is a megfelelő irányba mozognak.
Az ún. szabadsúlyos gépek előnye, hogy súlykészletük kiegészíthető, így a kondigépet bármikor tovább lehet fejleszteni az igényeknek megfelelően.
A hagyományos gépek (has-, váll-, mell-, láb-, hátgépek stb.) még csak egy-egy izomcsoportnak az erősítésére szolgáltak, s bár a piacon ma is megtalálhatóak, nem igazán praktikusak. Mindezek funkcióit azonban egyesítik a multifunkciós kondigépek, így több gép helyett egy szerkezet segít a tökéletes test kialakításában.

Kondigép vásárlás

Az otthoni kondigép vásárlásánál nem árt néhány nagyon fontos szempontot figyelembe venni. Mivel ezeknek a gépeknek nagy a helyigényük, csak akkor vágj bele egy a vásárlásba, ha megtaláltad az elhelyezésére az ideális helyszínt. Ha ez megvan, akkor a lehetőségekhez mérten láss hozzá a megfelelő gép kiválasztásához. A mai többfunkciós gépek már nagyon dizájnosak, így a személyiségedhez vagy a lakás, pince, garázs berendezéséhez leginkább illő modellt is beszerezheted. Nem minden azonban a külső: mindig győződj meg a gép minőségéről, teherbírásáról, az elvégezhető gyakorlatok számáról stb. Ha nemcsak kondíció-megőrzés a cél, akkor fontos a továbbfejlesztés lehetősége. Bár első kinézetre a gépek bonyolultnak tűnnek, többségük viszonylag egyszerűen összeszerelhető. Nem árt azonban óvatosnak és alaposnak lenni, ugyanis az elsődleges szempont e gépek használatánál a biztonság.
Ha komolyan gondolod a testedzést, akkor az otthonodban feltétlenül ott a helye a kondigépnek.

Hol érdemes vásárolni?

Lángsport – multifunkciós kondigépek >>>
LiveActive.hu – kondigépek >>>
Fitneszszaküzlet – többfunkciós kondigépek >>>
Insportline – kondigépek, tornyok, padok >>>
TACTICsport – többfunkciós fitneszgépek >>>

Hirdetés